|
|
|
Mijn Tuinlab.
Mossen en vetkruiden zijn goed bestand zijn tegen droogte en daarom erg geschikt voor groendaken. Voor zonnige en droge standplaatsen zijn onder meer donderblad, muurpeper, reigersbek, wit vetkruid en zacht vetkruid geschikt. Voor meer beschaduwde, vochtiger standplaatsen passen kleine veldkers, liggende vetmuur en roze vetkruid. Herfstbladeren en ander dood materiaal haal je het best weg, zodat de regenwaterafvoer niet verstopt geraakt en de plantjes niet verstikken. Water geven doe je niet, want dat kan tot de groei van niet-droogtebestendige vegetatie leiden, waardoor het onderhoudsarme karakter van je groendak verloren gaat. Alleen bij de aanvang is besproeiing nodig, om de planten een goede start te laten nemen. Bemest bij voorkeur maar één keer per jaar in de periode maart tot juni. Lichte, traagwerkende meststoffen zijn aanbevolen. Teveel bemesting kan de beplanting schaden. Hoe passen spinnen zich aan de stad aan? Ga op verkenning met de SpinnenSpotter app! Over Mijn Tuinlab. Mijn Tuinlab is een citizen-science project van Kenniscentrum tuin, KU Leuven en Natuurpunt, met steun van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid en Het Nieuwsblad.
|
gd-energy.be |
Technische info Groendaken.
Onderhoud van je sedumdak. Alhoewel een doe-het-zelf groendak onderhoudsarm is, wordt een inspectie 2x per jaar toch aanbevolen. Het groendak is beloopbaar voor onderhoud, niet om permanent op te verblijven als dakterras. Hiervoor dient u tegels in hout of beton te voorzien.
|
DW Drainage G10 De Witte BVBA.
De Witte BVBA Lochristi - STEENGOED materiaal voor tuin en park. Vragen over dit product. Contacteer De Witte BVBA over Drainage G10. Zie ook aanverwante termen. Toon - Producten Overzicht Verberg - Producten Overzicht. Aanleg van groendaken info. DW Drainage G10. DW Drainage G25.
|
Groendaken - Livios.
Op de drainagelaag wordt een filterlaag geplaatst met een mineraal substraat waarin de vegetatie wordt geplant of gezaaid. Een stap voorwaarts ten opzichte van eenlagig systeem, maar nog niet zo goed als drielagig systeem. Duurste maar ook degelijkste systeem. Dankzij bijkomend hemelwaterreservoir geen risico meer dat door een gebrek aan extra hemelwater de planten droog komen te staan. In meeste gevallen geen beschermlaag nodig tussen dakbedekking en drainageplaten, omdat het systeem een uitstekende bescherming biedt voor de dakbedekking tegen mechanische beschadigingen. Andere voordelen zijn de zeer goede wortelbeluchting, de bijkomende thermische en akoestische isolatie en het gering onderhoud. Ook voor hellende daken is een groendak mogelijk.
|
Groendak: types, opbouw voor- en nadelen.
Omdat een intensief groendak beloopbaar moet zijn en een grondlaag moet hebben van minimaal 20 centimeter zijn enkel daken met een hellingsgraad van 1 tot 4 graden geschikt. Een extensief groendak is een stuk lichter en je hebt daarom ook geen zware dakconstructie nodig. De vegetatie van een extensief groendak bestaat dan vooral ook uit lichtere vegetatie, zoals kruiden, vetplanten en sedum. Een extensief groendak vergt dan ook minder onderhoud en is meestal niet beloopbaar. Een extensief groendak is dan ook gemakkelijker aan te leggen en veel goedkoper in prijs. Een sedumdak lijkt op een extensief groendak. Een sedumdak bestaat enkel uit sedum. Sedum zijn een soort van vetplanten, waarvan de bladeren veel vocht opnemen. Omdat sedum veel vocht kan opnemen en goed tegen de hitte kan, vergt een sedumdak weinig onderhoud. Wel moet er bij een sedumdak extra aandacht aan het draineren besteed worden. Bij sedum kan vocht moeilijker weg, wat het drainerend effect kan aantasten. Een goede drainagelaag zijn bij daken met sedum dan ook heel belangrijk. Sedum heeft dan wel een hele goede bescherming tegen Uv-licht, vocht en schommelingen van de temperatuur. Hierdoor is de levensduur van een sedumdak tot wel drie keer langer dan reguliere dakbedekking.
|
Drainagematten groendak kopen? Garmundo.
Drainage matten en hulpstukken. Bij Garmundo bieden we verschillende soorten drainage aan om jouw groene dak gezond te houden. De drainage zorgt ervoor dat overtollig water onder het substraat door wordt afgevoerd, en is dus een erg belangrijk element van ieder sedum dak.
|
FAQ Groendakshop.be.
Gent: subsidies voor stabiliteitsonderzoek én voor de aanleg van een groendak. Antwerpen: de Klimaatpremie beloont als u met water en groen aan de slag gaat op uw perceel. Hiervoor kan u verschillende ingrepen combineren om aan de minimale oppervlakte van 40 m te voldoen, of u kan samen met anderen een dossier indienen. Een mogelijke ingreep is het vergroenen van daken met volgende premies.: 'basispremie' Daken vergroenen': al onze groendakpakketten voldoen hieraan. extra: natuurbonus voor de groendakpakketten Natuurdak en Biodiversiteitsdak. extra: waterbonus voor het groendakpakket Biodiversiteitsdak. voor meer informatie over de Antwerpse Klimaatpremie: klik hier. Ieper: premie voor de aanleg van een groendak met sedums, grassen en/of kruiden. Voor zowel nieuwbouw en vernieuwbouw, als bestaande particuliere woningen. Leuven: premie voor een groendak inclusief afwerkingen aan het groendak bv. controlebox afvoer, profiel, grind. Kortrijk: stedelijke premie bij de aanleg van een groendak. Herentals: gemeentelijke premie voor het begroenen van uw dak. Een andere manier om een financieel ruggensteuntje te krijgen voor uw groendak is het aanvragen van een Vlaamse renovatiepremie. Met een groendak verbetert de thermische isolatiewaarde van uw dak.
|
De lagen van een groendak Waternet.
Soms zit bovenop de drainagelaag ook een filter. Voedingsbodem voor de planten. Nu legt u een voedingsbodem aan voor de planten. Deze laag heet ook wel substraatlaag. Het is een lichte laag van organische korrels met poriën. Substraat bestaat uit bijvoorbeeld puimsteen, kleikorrels, kokosgruis, veen en humus. De laag moet passen bij de planten die erop komen. Hebt u een schuin dak? Leg dan het substraat in een kunststof raster in de vorm van een honingraat. Hierdoor schuift de laag niet weg. Leg om de waterafvoer grof grind, zodat het substraat niet wegstroomt. Als laatste doet u de beplanting. Hebt u een sterk dak? Dan kunt u grotere planten nemen. Dit heet een intensief groendak. Kies bij een minder sterk dak voor een extensief groendak. Dit groendak bestaat uit vetplantjes sedum. Vetplantjes kunnen goed tegen droogte en slaan veel water op.
|
Hoe een groendak aanleggen? 9 tips! Zimmo.
9 tips om zelf een groendak te maken. Maak je dak proper. Verwijder al het vuil, stof en/of organisch materiaal. Controleer je dakbedekking op lekken, scheuren of beschadigingen en herstel indien nodig de dakbedekking of laat het vervangen of herstellen door een professional. Reinig en controleer ook alle afvoeren en kijk of er geen verstoppingen zijn. Indien je dak niet is voorzien van een worteldichte laag of een beschermvlies, moet het dak bedekt worden met een wortelwerende doek. Rol de wortelwerende doek uit over de waterdichting en voorzie de nodige overlapping 50 cm tussen de verschillende stroken doek. Laat ook voldoende wortelwerende doek over om de kanten te bedekken tot 20 cm. Rol vervolgens een drainagelaag uit en snijd deze af op de gewenste lengte. Na het uitrollen en afsnijden van de drainageplaten op het dak, kun je ze tegen elkaar aansluiten. Plaats ter hoogte van elke afvoer een controleput op de drainageplaat.
|
Contacteer ons
|
|